Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamenní svědkové roku 1938 na Jindřichohradecku

1. 10. 2014

Recyklovaný článek z FB Toulky jihem Čech /nejen vojensky/

Pokud dovolíte, trochu se opět vrátíme zpět k minuloročnímu 75. výročí obou mobilizací čs. branné moci. Jedny z mála hmatatelných památek na tuto dobu se na jihu Čech nacházejí v oblasti bráněné 29. pěším plukem. Je škoda, že u 1. pěšího pluku MJH se nic takového zatím nepodařilo objevit. Jde o místa kudy takříkajíc "kráčela historie".

Nejznámější z nich je tzv. "Kámen republiky" u dnešního lesního hotelu Peršlák. Objekt sloužil od roku 1922 jako Oddělení finanční stráže Peršlák (zkr. OFS). U tohoto nejsevernějšího bodu Rakouska bylo nutné střežit hranice a bojovat proti pašeráctví, které v této oblasti jen kvetlo.

Za květnové mobilizace (Rakousko již bylo po "anšlusu") se sem dostali příslušníci SOS, kteří tvořili předsunuté postavení 29. pluku umístěnému na 1. linii LO. Muži odhodlaní bránit vlast, vytvarovali z pískovce podobu tehdejší ČSR a do obrysu hranic vyryli nápis "21/5 1938 Naše je a naše zůstane !".
Po Mnichovu v říjnu 1938 několik německých vojáků, poté co si nápis nechali přeložit, posměšně doplnilo kámen škodolibým nápisem "BIS WIR kamenn ! P.Z. ARS. 8. X. 1938". Zkratka znamenala Artillerie Regiment - schwere, který byl součástí 2. tankové divize. V říjnu 1938 byli tito vojáci ubytováni právě v budově bývalého OFS a prováděli v okolí pokusná ostřelování zdejšího opevnění. Během války zde kámen zůstal jako památník "osvobození z českého područí".

Situace se změnila v květnu 1945, kámen byl nalezen a obdržel již třetí historický nápis „9. V. 1945 Pravda vítězí".

V tomto stavu se nachází kámen dodnes. Ovšem jak vidno z položených věnců a stuh s nápisy KČP a KSČM, někteří dnes zřejmě uctívají špatné místo (i když zde sídlila 14. rPS - Nový Vojířov - http://www.vojensko.cz/14-rps-novy-vojirov, což příznivcům těch časů neodpírejme).

pozn. Kámen měl svého menšího bratra, jednalo se o hraniční patník, do které příslušníci místního OFS vytesali opět obrys republiky se stejným nápisem. V říjnu 1938 při odchodu z pohraničí byl ukryt do studny u oddělení, aby nepadl do rukou Němců. V květnu 1945 byl kámen vyzvednut a opět pietně vztyčen. Počátkem 90. let však při rekonstrukci budovy na hotel ho dělníci pracující na stavbě hodili do základů nově stavěného domu.... 

kamen1.jpg

 Zcela nedaleko se nacházejí další podobné zajímavosti, tentokrát ne ovšem tak "na očích", což je možná i dobře, protože je tak lépe zachován jejich připomínkově-pietní charakter. Při svém pobytu na linii LO osádky zdejších řopíků jako svědectví jejich odhodlání k tvrdé obraně republiky vytesali do těchto dvou kamenů vlastenecké a připomínkové nápisy.

Nápis "ČSR" nese balvan u objektu 185/242/A-160 u "opevněné" obce Hradiště. Nápis vytesal neznámý voják zřejmě v době zářijové krize.
Druhý kámen s nápisem "KA.DE.KF dne 10/9 r. 1938" nese zřejmě iniciály osádky pevnůstky 185/237/A-140. Samotný lehký objekt stojí dnes v lese nad osadou Ovčárna.

pozn. Před chatou č. CIII se dále nacházela i mozaika s obrysem republiky, kterou zde zanechali příslušníci 6. roty p. pl. 29. 

kamen2.jpg

zdroje
http://pda.ropiky.net/clanek.php?id=1223670856
http://www.novabystrice.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=10497&id_dokumenty=2799
http://jhspecial.webpark.cz/5_00_sos.htm
http://www.bunkry-jh.cz/prezentace1.htm
http://jindrichohradecky.denik.cz/zpravy_region/priznivci-vojenske-historie-zridili-obranc20080924.html
SVITÁK Miloslav, Boj v lehkém opevnění, Jindřichův Hradec 2008, TÝŽ, Opevnění na Jindřichohradecku z let 1936-38, Jindřichův Hradec 2007.