Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majdalena 2009

9. 6. 2009

Prvé letošní otevření se konalo začátkem května 2009. Toto otevření bylo zvláštní tím, že se o zůčastnila i naše menšinová klubová nebunkrologická obec :-). A jelikož květnové oslavy a z toho plynoucí různé vzpomínkové akce se blížily, tak bylo třeba vyzkoušet náš "celtový příbytek". Jak se podařilo můžete posoudit (viz. také: http://www.sud.estranky.cz/clanky/zpravy-z-akci )

Obrazek

V interiéru se udála uměna velmi zásadní... Přibyl náš nový kamarád jménem ZB 26 :-). A nutno uznat, že mu to v strakonici sluší velice ( i když zatím bez závěsu LK ). Ovšem se do pravé střílny chystá překvapení ( a vůbec v celé koncepci expozice, jen to chce čas a výrobní prostředky... :-) ), ale to nebudu předbíhat, aby jste o něj nebyli předčasně ochuzeni... Pohled do střílny s hlavní kulometu je velice slušivý.

Obrazek

Obrazek

Levá střelecká též dostala nový facelift v podobě příslušenství ke kulometu ULK-59. Rovněž poprvé předveden "ostrý" UK - pás. Díky přítomnosti kolegů se rozšířily rovněž i řady opakovaček, zavěšených ve spojovací chodbičce. Velké polní napravo dostaly vylepšení v podobě dek a jedné prvorepublikové lopatky. Přibyla i skromná mapa terénu, dokreslující celkovou atmosféru.

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

Rovněž je třeba připomenout, že kolega značně zdokonalil svou prvorepublikovou uniformu a tatáž značně vyrostla do krásy :-). Doufám, že v nejbližší době vyrukuje též s PS...       

Obrazek

Obrazek

Tak druhé letošní otevření se konalo počátkem června, tentokráte již bez nebunkrologicé obce. Návštěvně to bylo o něco lepší než minule, dokonce i pár šťastlivců odešlo s knihou od kolegy Svitáka... V interiéru se celkem moc nezměnilo, jen k ZB přibyla plátěná brašnička na příslušenství. Naopak počet pušek ve spojovací chodbičce se logicky scvrknul na 3 :-(. Další nepodstatná změna je ta, že Sa 58P se změnil na ten se sklopkou, poněvadž kolega se rozhodl přeorientovat na Pohraniční stráž...

Obrazek

Obrazek

Jinak náš flopík dostal nového nájemce a to nějakého pomenšího ptáka, který se i s ptáčaty dovedně umístil přímo v pravém výdechu vzduchu. Tedy - nejopevněnější ptačí budka v širém okolí, tady žádná kočkovitá šelma nemá ani tu nejmenší šanci...  :-) Jinak už brze pravděpodobně bude třeba pokositi.

Obrazek

Obrazek

Po tom, co jsme nemohli otevřít bunkr kvůli výpravě na jižní Moravu, (http://www.sud.estranky.cz/clanky/zpravy-z-akci/pohansko), tak k další otvíračce mohlo dojít až počátkem srpna. Zajíamvou společnost nám zde tentokrát dělali na loučce stanující sousedovi příbuzní, díky kterým jsem mohli i tentokrát lidsky sedět :-D. Plánujeme z toho důvodu postavit jakési posezení...  O pozdvižení se postarala bezpečně tlupa dětí opět od souseda, které zřejmě v životě bunkr neviděly... Po prohlídce se dožadovaly vstupu poněkolikeré atak vehementně, že bylo nutno před nimi mřížové dveře uzavříti :-D. Dokonce si na násilné vniknutí do útrob objektu z lesa  přinesly jakýsi sochor a tím se snažily dveře vypáčit  :-D. V letních měsících jsou zde mračna komárů a nejinak tomu bylo i teďka. Protože okolí začalo zarůstat, bylo nutno pokositi. Náš nový křoviňák dostal lekci, kolem překážky však musela nastoupiti kosa. Při té příležitosty byla srovnána střecha od pahrbků a nemilosrdně vymýceny "maskovací keříky", neb se ukázalo, že narušují asfaltovou izolaci střechy :-D.

Obrazek

Obrazek

Jo a nesměl bych zapomenout na to, že se z nás staly na 3 minuty televizní hvězdy. V neděli dopo volali Honzovi z RTA, prý jestli by u nás nemohli něco natočiti do minut regionu... nešlo nesouhlasit. Přijeli, hodinu nás týrali kamerou a zase odjeli :-D. Vídeo naleznete zde: http://www.rta.cz/rta_stream_wmv/tvframe1.html?id_item=10036383&quality=middle&message=Zachovalý bunkr - RTA JIŽNÍ ČECHY 

Povedlo se několik vtipných překlepů: "zachovalý bunkr" hned v úvodu, zněmečtění Honzova jména na "ZIEGELBAUER", dobrá hláška "tajný otvor ve zdi sloužil jako granátový skluz" :-D. A nevím, kdopak jim povídal, že chcem zde pořádat bojovou ukázku, to fakt nevím :-D... Přikládám pár screenshotů z videa (upřímně až teďkonc jsem si všiml, že mě přejmenovali na Pavla :-D ):

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

Sezona 2009 skončila bohužel až vyklizením materiálu v polovině prosince a zazimováním objektu. Na podzim jsme se na objekt nedostali. Snad to vynahradí několik snímků, laděných do zasněžené atmosféry...

Obrazek

Obrazek