Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majdalena 2011

Po velmi dlouhé době nečinnosti se nám koncem května 2011 (28. a 29. 5.) podařilo "Majdu" otevřít. Sobotu bohužel poznamenal poměrně velmi vytrvalý déšť. Tomu jsme však úporně a zčásti úspěšně čelili konstrukcí z plachty.  Pro toto počasí se již začíná postupně ujímat pojem "bunkrovo" (neplést s "Krakonošovo"). Návštěvníků k nám nezavítalo mnoho - jmenovitě 6 kusů za 2 dny. Holt ještě bohužel asi není sezona a všichni místní usedlíci se na nás byli již podívat...

Interiér objeku staronově ozdobila laskavě zapůjčená kompletní strakonická lafeta (díky kolegům), neboť ta naše není ještě zdaleka kompletní a hodná vystavení. Celkově ale i celá muzejní expozice (která má ale pořád mnoho much) prošla k dobru věci malým pročištěním - už nám nejde jen o to "zaplnit prostor zbytečnostmi" kvůli absenci potřebného vybavení... Je potřeba si uvědomit, co by asi sama osádka v objektu mohla mít a co ne. Díky zlepšení výstroje  osádky řopíku (republikové batohy - velké polní, lopatky, ešusy) tak současně došlo k velkému posunu k daleko lepší dobovosti expozice. Také jsme se pokusili pravou stranu objektu dobově zamaskovat - tj. zavěsili jsme rostlinný materiál přímo na háky a postavili ho i podél obvodových stěn. A vypadalo to velice luxusně (současně taky došlo k ořezání stromku u pravého ochranného křídla kvůli pozorování periskopu). Zároveň jsme také zjistili, že interiér je zdaleka nejhezčí při pouhém osvětlení svíčkami... Vzniklo i několik pěkných fotek s Hansem jako vojákem od PPL 29.

Druhé letošní otevření se nám podařilo koncem července (30. - 31. 7.). Bohužel jsme v rámci vojensko - historických aktivit poměrně zaneprázdnění, a proto bude do budoucna docházet k otevírání objektu poměrně méně než zpočátku. Tím ale samozřejmě naši budoucí návštěvníci o možnost návštěvy nepřijdou a poté samozřejmě budeme stále upozorňovat na zdejší titulní stránce - takže se nebojte :D.

Celý víkend byl opět ve znamení spíše deštivého počasí, které tentokrít nepoznamenalo jen nás jako třetinově oslabenou osádku objektu, ale i naše reenactingové kolegy, kteří měli na nedaleké pískovně trávit "Fronturlaub" situovaný do Itálie léta Páně 1943. Nastalou situaci jsme také využili k obhlídce dalších dvou zachovaných objektů úseku 184. Zděsil nás stav okolí řopu ve staňkovském kempu, jehož majitel zřejmě nemá ani kapku úcty k historické památce. Objekt je tak již bohužel uzavřen visacím zámkem, zásyp objektu plně odstraněn a prostor navíc hyzdí několik prefabrikovaných přivezených chatek. Ach jo... Alespoň že stále je možné obdivovat zde takové malé detaily jako zbytky drétěné masky (ovšem nevíme zda-li není až z doby reaktivace). Druhý objekt u Chlumu je na tom stále podstatně lépe. Jeho přítomnost za plotem hájenky ho naštěstí chrání od podobných excesů...

Zpět ale k číslu 65. Možná si již někteří naši pravidelní čtenáři všimli, že likvidace náletu kolem objektu bývá námi využívána jako prostředek k zamaskování - a nejinak tomu bylo opět i tentokráte. Dalších změn doznal i náš oblíbený "maskovací stromek" u pravého ucha, který byl opět zbaven několika spodních větví kvůli možnosti (byť hypotetické, nebot je vidět jenom les) pozorování pravým výrobkem fy. Optikotechna Přerov. Z drobných vylepšení přibyla také tzv. rozpěrka, která sloužila proti vytažení periskopického závěsu ven z objektu a následnému vhození nálože dovnitř  objektu. Nutno uznat, že zrcátkovému periskopu opravdu služí a že je opravdu funkční. Nejenže dobře brání jeho vytažení, ale i pouhému pootočení... V levé střelecké místnosti (kterou do budoucna čeká poměrně velká změna) došlo k drobným úpravám a to pouze v rozmístění materiálu (bedýnky se střelivem byly umístěny přímo pod střílnu), čímž došlo k daleko lepšímu využití kasematy. Nakonec lze jen konstatovat, že se mi konečně podařilo pořídit snímky interiéru při přirozeném osvětlení svíčkami a že se mohou p. t. čtenáři na nové foto - přírustky !