Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majdalena 2008

29. 6. 2008

A přišlo jaro nové sezony, tedy již roku 2008, ve kterém si všichni připomeneme 70-leté výročí obou mobilizací. Prvá pracovní akce tohoto roku připadla na konec dubna. Sled prací výrazně ovlivnila nekalá událost- vandalismus v okolí objektu. Nějaký nenechavec ukradl kotvící ocásek z obvodové překážky. Nevím tedy, k čemu mu bude, ale asi ho bude mít ve skalce místo sádrového trpaslíka. Pro jistotu však byla překážka rozebrána a ocásky odvezeny na základnu, kde teď vesele zahálejí. Ale všechno špatné je k něčemu dobré- v květnu při prvním otevření došlo k přezbrojení na obvodovou překážku na kůlech. Tu snad do šrotu neodvezou- snad kdyby si vymotali ostnatý drát. Ale celkově se zase nic tak hrozného nestalo. Bylo krásně a tak se fotilo jedna báseň. V exteriéru došlo k asi jediné změně- zkroucená tabule na zásypu byla nahrazena novou, trvanlivější. Důležitou novinkou bylo, že jsme poprvé díky ochotnosti souseda zajet autem přes přejezd až přímo k objektu. Odpadlo tak otravné nošení věcí až z parkoviště. V interiéru došlo konečně k nafocení nového bednění, takže nyní se jím můžete pokochat i vy ( popis prací v článku Majdalena 2007). Pravé střelecké místnosti výdřeva rozhodně přidala, nyní je tam tak nějak tepleji a útulněji. Bylo taktéž uspokojivě vyřešeno bednění kolem pravého periskopu.

Obrazek

 ukradený kotvící ocásek

Obrazek

nová tabule na zásypu

Obrazek

 detail- střílna s poválečným uzávěrem

Obrazek

 práce z podzima- dokončena  výdřeva v pravé místnosti

Obrazek

lapač na bednění

Obrazek

 bednění kolem periskopu

Obrazek

 nadhled z klád

Obrazek

 pravý boční pohled

Obrazek

soustava kladek ke strakonici

Obrazek

 ...a ve spojovací chodbičce

Obrazek

 zkrácený stolek

Nastal čas prvního otevření roku 2008, to připadlo na první víkend v květnu. Počasí bylo vpravdě luxusní, i když v noci trochu zapršelo. Mohl být aspoň vyzkoušen nový, extravelký stan od Jirkova kamaráda. Je tak velký, že se tam vejdeme všichni 3 naštorc a ještě je spousta místa pro ostatní výbavu a výstroj. Objekt se tak prostě na noc uzamkne a je to. Jaro bylo v rozpuku, k malebnosti okolí přispěla i sousedovo rozkvetlá třešeň J. Objekt byl opět jako minulý rok zamaskován smrkovými větvemi, ovšem tentokrát bylo jejich shánění o něco těžší. Vznikly ale velice půvabné fotky J. Pro zpestření byl na loučce za objektem postaven „SS- stánek“ – tedy přístřešek ze dvou dubových celt pro jednoho příslušníka Waffen- SS. Vcelku kompletní uniforma SS byla k vidění na výstavce na plotě a příležitostně na Jirkovi. Ještě byla zhotovena nová kůlová překážka, asi o 1,5 m delší než ta minulá. Materiál byl zkonfiskován z okolních lesů, ostnatý drát recyklován z původní překážky. Myslím, že se nám to celkem povedlo. V interiéru se toho dost změnilo k lepšímu- především se v pravé střílně objevila kompletní „strakonice“. Tímto děkujeme za trpělivost Mildovi Svitákovi- v současnosti už se pracuje na dokončení a tak snad dojde k navrácení lafety J. Ale vypadalo to luxusně. Rovněž bylo nějak vyřešeno uchycení ukazatele lafety podle modelu 1939- tedy na špalíku za lapačem. Odtah byl řádně utěsněn hadrem namočeným v oleji. Celá ventilační souprava byla pečlivě obroušena a přestříkána. Podstatnou změnou prošel ventilátor- dostal novou šikmou prosekávanou mřížku a konečně i kliku!! Přiblížil se tak více prvorepublikovému vzhledu, i když základ je stále poválečný. Můžeme si tedy nyní vesele ventilovat. Byla provedena i zkouška za pomoci slámy a zápalek. Jediný problém byl v absenci Mausera 98k, který má právě Jirka v rekonstrukci. Pánové se jinak nechali přinutit k focení v uniformách- Jirka jako SS-Schütze a Honza jako svobodník 29. p. pl. z Jindřichova Hradce. Proběhl i fiktivní boj mezi SS průzkumníkem a čs. strážným. Došlo i k boji na bodáky- nikdo sice nepadl, ale pánové byli po boji celkem schvácení. A v tom horku celkem oprávněně… Mnou byl rovněž proveden malý průzkum odstřelených objektů v okolí.

Obrazek

  1. otevření s rozkvetlou třešní

Obrazek

  předvedení funkce mapy

Obrazek

 již i s nově nastříkaným lapačem

Obrazek

  SS- výstavka

Obrazek

  SS-stánek

Obrazek

  spojovací chodbička

Obrazek

  difuzor s klikou

Obrazek

  lafeta s TK zleva

Obrazek

 Obrazek

bednění kolem pravého periskopu

Obrazek

utěsněný odtah lapače

Obrazek

celkový pohled

Obrazek

romantizující pohled z klád...

Obrazek

pohled na zásyp s odpočinkovým stanem

Obrazek

pánové zatloukají překážku

Obrazek

kompletně zastřený objekt smrkovými haluzemi

Obrazek

propagandistické foto

Obrazek

neobvyklý pohled na Uk-59

Obrazek

a takhle vypadá dokončená překážka

Obrazek

... a to samé odleva

Obrazek

práce německé propagandistické mašinerie...

Obrazek

příslušnik Waffen-SS v pravé střílně objektu

Obrazek

příslušník 29. p.pl. před svým objektem

Obrazek

stráž na objektu

Obrazek

pánové v uniformách s obvodovkou a tabulí...

Druhé letošní otevření se konalo první víkend v červnu. Počasí stálo za to, sluníčko svítilo, ptáčci zpívali. V exteriéru se nic nezměnilo, snad jen to, že uschlo kompletně maskování objektu. Okolí objektu rovněž chlapci kvalitně pokosili naší sekačkou. V interiéru se taktéž nic nezměnilo, jen na vingle pod levou střílnou byla dána bedna s příslušenstvím podle předpisu. Jednalo by se celkem o rutinní otevření, nebýt jedné zajímavé události J. Stanoviště objektu bylo totiž napadeno šesticí „lesních minek“, tedy veverek lesních, které vítaně rozptýlily naši pozornost. Byly velice vynalézavé a vychytralé… Ještě bych zapomněl, že jsme získali novou část vybavení, totiž poválečnou kliku k ventilátoru v barvě khaki.

Obrazek

jedna z lesních minek... foceno přes dalekohled 

Obrazek

uschlé maskování odminula

Obrazek

bedna s příslušenstvím k UL-1- již umístena tak jak má býti...

Obrazek

překážka s vyholeným zásypem

Obrazek

... a nový přírůstek do sbírky...

Další otevření se konalo mezi 5.-6. červencem. Pěkný letní víkend, i návštěvnost byla celkem vysoká- za celý víkend jsme u nás uvítali celkem 12 skupinek zvídavých návštěvníků, toužících spatřit objekt lehkého opevnění... 

Předposlední otevření mřížových i pancéřových dveří našeho řopu se konalo druhý srpnový víkend, tedy mezi 9.-10. srpnem 2008. Tradice prvého víkendu nebyla dodržena- byli jsem totiž jako obvykle účinkovat na ukázce "Přepadení řopíků" (report z akce zde http://www.sud.estranky.cz/clanky/zpravy-z-akci/prepad ). Kluci se zůčastnili jako jednotka "SS-VT" a já byl poprvé člen družstva nepřátelského Freikorpsu... Sobota byla velice pošmourná a tak jsem ani nedoufali, že se na nás někdo vůbec příjde podívat. I tak se jedna skupinka. ač značně pomoklá našla. V neděli to už bylo o něco lepší- několik skupinek přišlo, dokonce jsme uvítali mezináodní návštěvu až ze Slovenska :-). Z těchto dvou víkendů nějak nejsou fotky, bohužel to pravděpodobně lze přičíst na vrub mé počínající stařecké skleróze :-). 

Poslední otevření objektu bylo původně plánováno na začátek září. Později však bylo odsunuto kvůli významnému 70.-mu výročí zářijové mobilizace na konec září na dny 27. a 28. září 2008. Na konec září bylo opravdu velice pěkně, holt babí léto no :-). Pojali jsme tento víkend jako důstojné připomenutí všeobecné mobilizace a příslušníků 29. p.pl., kteří obsazovali zdejší hlavní obranné postavení. Byla i snaha připomenout další tradice československé armády (ČSLA). Již na přístupu k objektu proto návštěvníky vítala kopie mobilizační vyhlášky. Přibylo několik nových exponátů- plnička LK26 se dvěma zásobníky, dále pak 2 prvorepublikové polní lopatky. Na čelní stěně se skvěly dva Mausery 98k, suplující pušky vz. 24. Ke komplexnosti levé střelecké místnosti přispěl plný pás k Uk59- za nábojnice a kulky děkujeme tudíž kolegovi z klubu. Musím říci, že to vypadá již velice autenticky- jen zahájit palbu do překážek :-). Rovněž nás navštívila delegace zbylé části klubu se čtyřnohým přítelem. "Dobrmánek" si bohužel moc nerozuměl se sousedovo novým kocouřiskem, jak to už u psů a koček bývá, že... Tatáž "katze" (znáte to, katzen werden Whiskas kaufen :-)) přispívala k všeobecné dobré náladě po celý tento víkend- motal se všude, dokonce si mourek vlezl sám i do bunkru. Ve chvílích klidu jsme se malinko fotili v uniformách Honza jako "devětadvacátník" a já jako motostřelec ČSLA. Došlo i na likvidaci nepřátelské imperialistické pancéřové techniky :-). Dlužno říci, že některé fotky se velice povedly a dokonce se na nich i já sám sobě líbím :-). Tímto tedy skončila dá se říci ouspěšná sezóna 2008.

Obrazek

Čteme mobilizační vyhlášku...

ObrazekPlnička k LK26 se 2 zásobníky na pomocném improvizovaném stolku.

Obrazek

Bedničky s lopatkama...

Obrazek

Pohled do chodbičky.

Obrazek

UK59 s plným pásem (100kovým)

Obrazek

Já jako střelec UK59 (sorry za ten řetízek, neuvědomil jsem si to).

Obrazek

Honza při obraně vchodu...

Obrazek

Jestlipak máte na řopíku své erární zvířátko ???

Obrazek

I takhle to mohlo vypadat v osmatřicátém...

Obrazek

Tradice československé armády.

Obrazek

Stůjte tam, kam vás republika postavila. našim heslem budiž NEPROJDOU!!!

Obrazek

Reminescence na OFP "ČSLA" mod...

Obrazek

Nácvik hodu granátem.

Obrazek

Ničím obrněnou techniku imperialistů... 

Obrazek

Chlupatý pomocník střelce...

Obrazek

Obsluha kulometu v akci...

Ovšem nedalo nám to a na řopík jsme jeli zase. V polovici října totiž slíbil přijet kolega Petr z Blata "s kumpánem". Cílem bylo vyndat "vercajkem" ty zaseklé vidle od strakonice, které tam bohužel Karel "neodbornou" manipulací zasekl :-). Bohužel se nepodařilo, v současnosti se pracuje na novém "P-vercajku". Když nepomůže to, tak prý budou muset nastoupit malinko drastičtější metody... Nafotil jsem několik náladových podzimních řop-panorámat. Opět následoval rituál zazimování a vyklizení objektu.

Obrazek

Podzimní momentka (povšimněte si osazeného uzávěru střílny).

autor:PK

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář