Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jihomoravská výprava

7. 7. 2009

5.července 2009 se náš klub zúčastnil bojové ukázky na Pohansku u Břeclavi. Nemohli jsme nevyužít této příležitosti a nenavštívit několik jihomoravských muzeí čs. opevnění. Na výpravu za atypickými bunkry ve III.sboru nám bohužel již nezbyl čas.

Naše první zastávka byla u kolegy Svitáka v Klášteře II. Při každé naší návštěvě je zde vidět něco nového. Tentokrát jsme shlédli oba expoziční objekty. První reaktivovaný je z poloviny vybaven do 50.let a z druhé zhruba do let 70. až 80tých. Druhý objekt – béčko je vybaven do stavu z roku 38. Je zde ZB26 v improvizaci a TK24 na improvizovaném dřevěném stole dle archivních podkladů. Dále je zde výbava tak jak byla v září 38 – jeden periskop, lapače zapuštěné do bednění. Nejhezčí je zde obnovené bednění, které bude ještě hezčí po ztmavení, které se chystá. Mimo expozičních bunkrů jsou zde k vidění další dva objekty zrenovované zvenčí, obnovené polní opevnění a očištěné základy chaty pro posádku LO.

Dalším naším zastavením byl pevnostní areál Vranov. Kolega Černý zde měl zrovna nabyto, tak jsme rychle shlédli první expoziční kompletně vybavený bunkr ve stavu z roku 38, kterému se nedalo nic vytknout. Druhý expoziční objekt byl opět reaktivovaný do zhruba 60.let. K vidění zde je krásný kulomet Gorjunov, který snad v jiném muzeu nemají a tradiční UK59. Nedaleko od tohoto řopíku jsme ještě shlédli rozvalené céčko.

Další zastávka byla v Čížově na krásné ponechané Si stěně se zátarasy a špakem. Řopíkáři zde ocení hlavně prvorepublikovou celnici s dvěma zabudovanými bunkry pro kruhovou obranu celnice, z nichž jeden má i dochované střílnové otvory s klasickým vykrojením pro vyosená mířidla ZB26. Bohužel nám zde selhal fotoaparát...

Čtvrtým zastavením bylo muzeum opevnění Šatov s expozičním objektem TO MJ-S-3. Měli jsme štěstí neboť zde právě probíhal týden s kompletní posádkou z 80.let o kterou se postarali kluci z KVH Československo. Jako jediný muzejní objekt TO u nás je kompletně uveden do stavu poválečné reaktivace. Ve střílnách jsou osazeny kanony vz.44/59. Kulometná výzbroj byla kvůli střílnám a lafetaci ponechána prvorepubliková. Vzduchotechnika, filtrace a zdroj elektřiny jsou už modernější. Z chuťovek je zde místnost chemika a díky zmíněné posádce i místnost věnovaná PS a vysunutý jeden z kanonů.

Pátým zastavením bylo muzeum LO ve Slupi, které nás velmi překvapilo. Obdivuji stále udržovaný nátěr bunkru, který je zhotoven podle zbytků barev přímo na objektu a do místního terénu velmi dobře zapadá. Oproti fotkám z internetu a brožur již byl bunkr uvnitř po obvodu vybedněn. Výbava je kompletní do roku 1938. Před bunkrem samotným je zhotoveno předpisové dřevozemní kruhové hnízdo pro TK24 v protiletadlovém postavení. Místní muzeum je hlavně modelářským rájem. Nejúžasnější je asi model nejbližšího okolí 1:16 s překážkami, vojáčky a jezdícím Pz.IV. Pak je zde pojízdná modelářská místnůstka a model části zdejšího úseku. V době naší návštěvy právě započala výstavba dřevěné celnice.

Posledním muzeem čs.opevnění, které jsme navštívili, bylo v samotném Pohansku. Zdejší areál tvoří tři zrenovované objekty, z nichž dva jsou expoziční – jeden plně vybavený do roku 1938 a druhý do poválečné reaktivace. Zajímavostí tohoto muzea je závora Ippen i s ochrannými zdmi a krátkou kolejnicovou uzávěrou včetně hraničního sloupu, to vše doplněné velmi pěkným polním opevněním se zátarasy.

Dál ať ale již mluví fotografie…

 

Náhledy fotografií ze složky Jihomoravská výprava