Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průzkum "pevnostní mlhoviny" u Berouna – části úseků B-6 a 116.

Běžný člověk nepostižený tzv. "pevnostním úpalem" si při pomyšení na jméno malebného středočeského městečka možná vzpomene na památný výrok pana Pávka směrem ke slavnému Otíkovi... Když se části naší průzkumné skupiny naskytla možnost prohlídky opevnění tohoto úseku Pražské čáry, neváhali jsem ani minutu. Prostě pověst místa s jednou z největších koncentrací dochovaných pevnostních objektů ve vnitrozemí se předchází. Obranná linie zde tvoří místy až 4 sledy objektů. První sled je situován přímo na břehu řeky Berounky, poslední sled leží až daleko na polích nad Berounem. Dochovanost této pevnostní soustavy je zapříčiněna zejména značnou blízkostí k obytným stavbám. To je dnes značně dvojsečná zbraň, neboť právě proto jsou otevřené objekty velmi často zaneřáděné odpadky, nevábného zápachu či vypálené. Právě zde se nám může poštěstit to co, na území bývalého "Protektorat Böhmen und Mahren" jen tak neuvidíte – vidět část dochované linie, tj. že lze vidět z jednoho objektu ten navazující (což je příjemný luxus oproti jihu Čech). Toto nabízí zejména část zachované linie na břehu Berounky.

Průzkum jsem začali obhlídkou "éčka" kolegy Niče. Předmětem obdivu byla zejména perfektně zachovalá kamufláž na týlové stěně. Po propletení se obvodovou překážkou (je velmi důkladná) jsme se dostali na střechu objektu, odkud se daly obdivovat obdivuhodné střelecké možnosti objektu. Objekt B6/51/E postřeluje nejen silnici, ale i železniční těleso v údolí. Zde také můžeme vidět výtečně složenou rovnaninu po bocích objektu. Poté jsem se přesunuli na pole za Berounem, kde probíhá 3. a 4. sled linie (počítáno od řeky). Zde jsou jak objekty po 1. odstřelu, tak i jeden zachovaný 116/126/A-120Z, který bohužel trpí velkou blízkostí k městu a tedy značným zápachem a mořem odpadků. Poté jsem se vydali po linii směrem na východ. Zde je linie umístěna šachovnicovitě kolem silnice (B6/60 až B6/64). Impozantní je umístění objektu 116/118/E přímo na skalním ostrohu – jen škoda, že objekt je odstřelen. Jediný zachovalý objekt v této oblasti je tak B6/59/A - 180Z. Kdysi mohutný řopík je dnes takřka z poloviny zavezen hlínou, což i dnes pokračuje. Jako by zabetonování nestačilo... Toto je bohužel častý jev u berounských řopíků. Opět jsou zde znát zbytky kamuflážních nátěrů.

Poté jsme se přesunuli opět do prvního sledu k řece a postupovali jsme od východu na západ. Zde měla být překážka řešena zajímavě a to tak, že obvodové překážky samotných objektů měly přímo navazovat na překážky protipěchotní intervalové. První objekt na řadě byl B6/61/A - 220Z s protizáplavovou šachtou. Odhalená horní část zásypu zde krásně odhaluje zakřivenou čelní stěnu pevnůstky. Pravá střílna je zde zpola odkryta. Ze střechy objeku je krásný výhled po směru pravé střílny na následující objekt. Další byl zaslepený 116/122/A - 180Z u sloupu říční navigace, kde se očividně vyřádili sprejeři. Další polozasypaný objekt v řadě je B6/54/A - 200Z, kdy jeho pravá stílna dnes postřeluje dětské hřiště. Bývalá mohutnost tohoto objektu dnes zcela zaniká. Při procházce kolem Berounky člověka až mrazí při pomyšlení, jak to zde mohlo vypadat při nedávných velkých povodních.

Poté jsem se přesunuli k zřejmě nejzajímavější části berounského opevnění. Bezesporu nejznámější je dnes objekt 116/128/A - 160Z přímo u zdejšího autobusového nádraží, který je velmi fotogenický. Jeho čelní stěna taktéž posloužila moderním umělcům. Při průzkumu se nám podařilo vystrašit hejno divokých kachen, které své místo na ohřátých kamenech opouštěly jen nerady. Tento objekt dnes začíná být rekonstruován. Zajímavá situace nastává u silničního mostu na Prahu. Na každé straně zde byl vyprojektován objekt typu D (zřejmě namísto dražšího řešení v podobě atypu prodlouženého typu A v náspu). Na pravé straně mostu tak stojí B6/50/D2, který je dnes téměř zasypán. Je zajímavé, o kolik se za dobu od výstavby zvedla úroveň terénu (původní úroveň je vidět v místě fotbalového hřiště opodál). Na opačné straně mostu stojí v podobném stavu objekt B6/49/D1. Ten má ovšem specialitu v podobě dnes již zaslepené chodbičky ke vchodu. Pohled je to opravdu žalostný. Ochranné křídlo objektu navazuje na opěrnou stěnu mostu.

Poslední objekty, které jsem toho dne viděli, se nacházejí severně silničního mostu. Prvním objektem byl velice fotogenický 116/134/A - 160, ke kterému se dostanete po zajímavě řešeném průchodu mezi bloky. Jako jeden z mála řopíků v této oblasti byl otevřený, což se mi po návštěvě velmi nevyplatilo. Po obvyklém motání se v neosvětleném interiéru jsem byl od vypáleného vnitřku doslova jako to prase. Posledním objektem byl krásný řopík B6/42/A - 200Z, který má také přistavěnou protizáplavovou šachtu, která je hezky zachovalá. Z tohoto důvodu jsem také musel vyzkoušet její funkčnost... a nezklamala...

 

Náhledy fotografií ze složky Beroun B6 a 116